• TOTALE UITVERKOOP
  • LAATSTE AFPRIJZING
  • 30% OP DE HELE WEBSITE CODE SALE30
  • 40% BIJ AANKOOP VAN €100 CODE SALE40
  • 50% BIJ AANKOOP VAN €200 CODE SALE50

De weg van verandering

Gepubliceerd op 8 november 2020 om 13:15

Ik denk dat we het allemaal wel herkennen dat we onszelf soms verliezen in gedrag dat we eigenlijk niet willen stellen. 

Zoals ik jullie eerder al vertelde heb ik te maken met grote verlatingsangst. Ik ga dan gekke dingen doen. Zoals heel aanklampend zijn en veel aandacht vragen. Kwaad worden en dingen doen en zeggen zonder er echt bij na te denken. 

De voorbije weken waren heftig. Ik heb mijn slechtste kant weer laten zien. Ik heb alle kansen op een mogelijke vriendschap met mijn ex verknald. 

Als je dingen steeds op dezelfde manier blijft doen, zal je ook steeds hetzelfde resultaat bekomen. Tijd dus om aan de slag te gaan met mezelf en iets nieuws te proberen. 

Willen vs moeten

'Ik moet stoppen met hem te sturen!' Is een hele opgave. Het brengt meteen een hoop druk met zich mee. Als je niet geloofd dat je iets wil doen, waarom zou je het dan doen? Schrap daarom het woord 'moeten'  door 'willen' en 'kiezen'. 'Ik wil stoppen met hem te sturen omdat het de situatie alleen moeilijker maakt.' 'Ik kies ervoor om hem niet meer te sturen, omdat ik mijn focus nu eerst terug op mezelf wil leggen.' 

Zelfliefde

Wees niet te streng voor jezelf als je merkt dat je terugvalt in oude patronen. Twee stappen vooruit, één achteruit, is hoe persoonlijke groei werkt. We zijn allemaal mensen met onze eigen rugzak aan bagage. Het gedrag dat we stellen, heeft vaak een diepliggende oorzaak. Deze patronen ontstaan al in de kindertijd en zijn daardoor dus niet zo eenvoudig te veranderen. Feliciteer jezelf in de plaats omdat je het merkt! 

Lange termijn winst

Ons gedrag zorgt er vaak voor dat we er op korte tijd voordeel uithalen. Helaas is dat voordeel van korte duur. Mijn gedrag zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij mij opbelt. Ook al is hij dan kwaad, ik heb hem even gehoord en dat brengt heel kort een beetje voldoening. Op lange termijn levert het mij echter niets positiefs op. Hij verliest zijn respect voor mij en doet zelf de moeite niet meer om te reageren. Het is dus beter om op zoek te gaan naar welk gedrag voordeel levert op de lange termijn. Als ik hem met rust laat, kunnen de emoties langs beide kanten zakken. Dan is er misschien een kans dat we ooit weer een normaal gesprek kunnen voeren. Hem met rust laten zou ook betekenen dat ik de energie die ik nu in hem blijf steken, kan gebruiken voor leukere dingen. Om te groeien als persoon en te genieten van de mooie dingen in het leven. Op lange termijn zal ik hierdoor beter in mijn vel zitten en positiever in het leven staan. Wat er dan misschien ook toe zal leiden dat ik me weer open durf te stellen voor een nieuwe relatie en mijn dromen kan waarmaken. Win win dus. 

Triggers

Leer triggers herkennen. 's Avonds alleen in de zetel liggen. De zetel waar we tot voor kort nog samen lagen.. is voor mij bijvoorbeeld een grote trigger. Ik voel me eenzaam en begin herinneringen op te halen. Niet veel later ben ik emotioneel en wil ik hem sturen. Onlangs haalde ik chinees af en nam uit gewoonte borden en bestek voor twee, trigger. De gekke fratsen van onze kat, trigger omdat ik die met hem wil delen. Triggers uit de weg gaan is moeilijk. Ik kan wel een nieuwe zetel kopen, maar dan zal ik mij 's avonds nog steeds eenzaam voelen én mijn kat wegdoen is al helemaal geen optie! Het is dus vooral belangrijk om ze te herkennen en erop voorbereid te zijn. Zodat ze op die momenten minder hard aankomen. Je kan bijvoorbeeld ook al vooraf naar oplossingen zoeken. Zo stuur ik bijvoorbeeld met vrienden als ik 's avonds alleen ben en deel ik de fratsen van mijn kat online of met vrienden. 

Steun van anderen

Laat je omringen door vrienden en familie bij jouw weg naar verandering. Vroeger dacht ik dat ik abnormaal was omdat ik soms zo'n vreemd gedrag stel. Ik ben heel zelfbewust en ook altijd bezig met wat anderen van mij denken. Het gedrag dat ik stel door mijn verlatingsangst,  zou ik dan ook het liefst verborgen houden voor iedereen. We zijn allemaal emotionele wezens en doen allemaal wel eens gekke dingen wanneer we overspoeld worden door onze emoties. Door erover te praten kunnen anderen jou ontlasten. Weten dat je niet alleen bent, doet zoveel met een mens. En op momenten dat je toch weer hervalt in oude patronen, kunnen zij jou helpen om weer de weg naar verandering in te slaan. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.