• TOTALE UITVERKOOP
  • LAATSTE AFPRIJZING
  • 30% OP DE HELE WEBSITE CODE SALE30
  • 40% BIJ AANKOOP VAN €100 CODE SALE40
  • 50% BIJ AANKOOP VAN €200 CODE SALE50

Omgaan met eenzaamheid

Gepubliceerd op 29 oktober 2020 om 22:11

Eenzaamheid is iets waar ik al in verschillende fases in mijn leven mee te maken kreeg. Als tiener voelde ik me vaak anders dan anderen. Ook al had ik veel vrienden en een volle agenda. Vanbinnen voelde ik me vaak leeg en alleen. Ik heb het omwille van zware verlatingsangst moeilijk om mij aan mensen te binden. Hierdoor had ik vaak veel maar oppervlakkige contacten. Met de jaren ben ik mij hier meer bewust van geworden. Het draait nu niet meer om kwantiteit maar de kwaliteit van vriendschap. Mijn echte vrienden kan ik dan ook op één hand tellen. 

Door corona en mijn relatiebreuk is de eenzaamheid er weer wat ingeslopen. Mijn ex was mijn soulmate. Nooit eerder voelde ik mij zo verbonden met een ander. Toen we uit elkaar gingen, waren we het er dan ook beiden mee eens dat we dat niet verloren mochten laten gaan. Helaas is het na een maand goed contact toch misgelopen tussen ons. 

Uit elkaar gaan in tijden van corona maakt het extra zwaar. Ik heb te weinig afleiding. In het begin waren de maatregelen minder streng. Met de huidige maatregelen valt het single leven mij zwaar. Gelukkig kan ik de deur nog uit om naar het werk te gaan. Het contact met de mensen daar, doet mij veel deugd. Alleen thuiskomen valt me nog iedere keer zwaar.

In coronatijden krijgen steeds meer mensen last van eenzaamheid. Ik deel graag wat tips om je toch verbonden te voelen met jezelf en anderen. 

Leer je eigen aanwezigheid appreciëren 

We zijn zo'n sociale beesten dat we vaak veel te weinig tijd maken voor me-time. Tijden waar je alleen op jezelf bent aangewezen kunnen dan ook heel beangstigend aanvoelen. Door tijd te maken voor jezelf, vind je jouw ware ik terug. Herneem dingen die je als kind leuk vond, persoonlijk denk ik dan aan knutselen,  bakken, puzzelen... Neem tijd om eens te reflecteren over het leven. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld door lijstjes te maken, te schrijven of (zelfhulp)boeken te lezen die je naar binnen laten kijken. Ook belangrijk vind ik zelfzorg. Op eenzame dagen neem ik graag een bad met een maskertje. Rustig muziekje op en daarna me helemaal insmeren met heerlijk geurende bodylotion en andere crèmekes. Ook dingen als gezond koken en wat bewegen, zorgen dat ik mij beter in mijn vel voel. 

Gebruik jouw tijd nuttig 

Lockdown betekent ook dat we weer veel extra uren krijgen. Ideaal om zaken te doen waar je anders de tijd niet voor vond. De vorige lockdown heb ik bijvoorbeeld de tuin helemaal opgeknapt en de zolder opgeruimd. Er staat vast wel iets op jouw to do lijst dat je al veel te lang uitstelde. Zo niet, dan wordt het misschien eens tijd om albums te maken van de vele foto's op jouw pc.  Bezig blijven is de ideale remedie om niet aan het piekeren te slaan... 

Wees er voor elkaar

Het is niet omdat we niet meer kunnen afspreken, dat we er niet kunnen zijn voor elkaar. Contact is zo belangrijk. Sociale media heeft het gemakkelijk gemaakt om contact te houden. Al blijven we vaak oneindig scrollen, zonder echt verbinding te maken. Stuur af en toe eens een berichtje naar iemand. Check even of alles goed gaat als je iemand al even niet meer hoorde. Ook al moet jij vaak het initiatief nemen, je kan er iemand zijn dag goed mee maken. Als ik mij slecht voel is contact houden met vrienden moeilijk. Ik leef dan vaak in mijn eigen wereld. Ik voel me dan ook een slechte vriendin. Gelukkig kennen mijn vrienden mij en checken ze vaak hoe het met mij gaat. Een klein berichtje kan dan zoveel betekenen. 

Online meeten

Online is er zoveel mogelijk. Organiseer een wekelijkse videochat met jouw familie. Spreek zaterdagavond online af met jouw vrienden en drink gezellig een drankje vanuit jouw eigen bubbel. Met de app houseparty kan je online samen spelletjes spelen. Met een beetje creativiteit is er nog veel meer mogelijk. Zo speelde mijn broer in de vorige lockdown wekelijks live een djset voor jong en oud en had mijn collega via videochat een quiz georganiseerd.  

Vrijwilligerswerk

Ik kom gelukkig nog vaak onder de mensen op mijn werk. Voel jij jou te veel geïsoleerd, dan zijn er mogelijkheden om via vrijwilligerswerk toch nog wat onder de mensen te komen. Er zijn heel veel mogelijkheden van boodschappen doen voor een buurvouw, eetbegeleider in een woonzorgcentrum tot helpen met de lakenwissel in het ziekenhuis. Via https://vrijwilligerswerk.be/thema/corona vind je vast wel iets bij jou in de buurt. 


Laat het zijn

De cijfers moeten dalen, dus de maatregelen zijn nodig. Veel mensen zijn boos of verzetten zich er tegen. Dit brengt veel negativiteit met zich mee en kost alleen maar energie. We kunnen nu even niet vooruitplannen. Dus leef van dag tot dag en geniet van kleine dagelijkse gelukjes. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Viviane
een jaar geleden

Jasmien, Jouw coronakaartjes zijn heel mooi!