• TOTALE UITVERKOOP
  • LAATSTE AFPRIJZING
  • 30% OP DE HELE WEBSITE CODE SALE30
  • 40% BIJ AANKOOP VAN €100 CODE SALE40
  • 50% BIJ AANKOOP VAN €200 CODE SALE50

Prinsessenkoekjes

Gepubliceerd op 18 juni 2020 om 15:09

Koekjes bakken met kinderen, dat is toch instant hapiness? Oke, het wordt wel vaak een boeltje, maar dat moet je er soms voor over hebben en in the end heb je uiteraard heerlijke koekjes! Ik hoor mensen wel eens zeggen dat zélf koekjes bij hen mislukken. Nochtans, kan er eigenlijk weinig mis gaan, tenzij dan als je ze laat aanbranden natuurlijk. Maar het is niet zo'n precisiewerk waarbij de verhoudingen perfect moeten kloppen en een koekje mag al eens wat dikker zijn dan een ander. 

Ik begin alvast met het basisrecept voor zandkoekjes. Dit deeg is namelijk ideaal als je vormpjes wil gaan gebruiken én dat is vandaag het plan! :) Ik ga namelijk aan de slag met de prinsessen koekjesvormen uit de prinsessenbox

Basisrecept
Het recept is zeer makkelijk te onthouden, we noemen het ook wel de 1-2-3 regel. 1 portie suiker, 2 porties boter, 3 porties bloem. Zelf voeg ik er ook altijd een eitje aan toe, maar het kan ook zonder! 

100 g suiker
200 g boter
300 g bloem

(1 ei) 

Vooraf; Warm de oven voor op  175° en maak een bakplaat klaar met bakpapier.
Voor het deeg; Je kan ervoor kiezen om dit met de hand te doen of met een keukenrobot, neem dan de menghaak.

1. Meng de boter met de suiker. Je kan de boter best al vooraf uit de frigo halen, zodat hij op kamertemperatuur is. Is hij toch te hard, warm hem dan kort even op in de microgolfoven.

2. Voeg het ei toe en meng tot het goed opgenomen is. 

3. Zeef de bloem en voeg het beetje bij beetje toe aan het mengsel. 

Voila, jouw deeg is al klaar. Je kan er nu voor kiezen om meteen aan de slag te gaan of het even in de frigo te laten afkoelen. Hierdoor wordt het straks gemakkelijker om uit te rollen. Vooral op warme dagen, raad ik dit aan. 

Voor de koekjes; Voor het maken van de koekjes hebben we wat bloem nodig, een deegrol en de koekjesvormpjes. Zorg dat de ondergrond proper is en strooi er wat bloem op. Wrijf ook jouw deegrol in met wat bloem, zo blijft het straks niet kleven. Deze twee stappen mag je regelmatig herhalen, maar overdrijf niet met de bloem, want anders verander je het recept te veel. 

Maak een mooie bol van het deeg en wrijf de onderkant in met wat bloem. Ga zachtjes rollen met de deegrol. Het is niet de bedoeling dat je hard gaat duwen, want dan gaat het deeg zeker aan de tafel blijven plakken. Geef lichte druk en verander af en toe de richtingswijze, zo krijg je een mooie vorm. Draai ook af en toe het deeg eens om, dan ben je zeker dat het niet aan de tafel kleeft en je werk voor niets geweest is. Dit doe je tot het deeg ongeveer 5mm dik is. Daarna kan je de vormpjes erin duwen, geef er een klein draaitje aan zodat ze zeker los zijn. 

Leg de uitgesneden vormpjes voorzichtig op de bakplaat. Als ze toch zouden breken, kan je bijvoorbeeld een mes of vork gebruiken om ze te verplaatsen. Steek de bakplaat daarna zo'n 15 min. in de oven. Laat ze nadien even afkoelen voor je ze van de bakplaat neemt. Zelf leg ik ze ook eerst nog op een rooster voordat ik ze in de koekjesdoos steek. In de doos kan je ze zeker een week bewaren! 

Variëren 

Het leuke aan dit recept is dat je kan variëren met de ingrediënten. 

Zo kan je de gewone suiker vervangen door bruine suiker, bloemsuiker, basterdsuiker, tagatesse, kokosbloesemsuiker, honing... allemaal zullen ze de koekjes een iets andere smaak geven. De gewone kristalsuiker maakt de koekjes krokant, zelf eet ik ze het liefst met bloemsuiker voor een zachter koekje.

Ook voor de boter kan je andere varianten gebruiken zoals (kokos)olie of ghee. 

En ook de bloem kan je vervangen door een notenmeel of varianten van bloem. 

Daarnaast kan je ook extra ingrediënten toevoegen, zoals een snuifje zout, vanille, cacaopoeder, koffiepoeder, nootjes, sap van fruit ... 

Voor de decoratie kan je werkelijk alle kanten op. Zelf heb ik het deze keer eenvoudig gehouden met sprinkles en chocolade. Maar je kan bijvoorbeeld ook zelf glazuur maken; hiervoor meng je een eiwit met bloemsuiker tot het dik wordt, nadien kan je ook nog kleurstof toevoegen of een smaakje (zoals vanille of citroensap). Het kan ook zonder ei, dan meng je wat water of citroensap met bloemsuiker. 

Citroenkoekjes met maanzaad

Tot slot nog de variant die ik heb gemaakt. Een koekje met frisse en knapperige toets! 

Ingrediënten voor ongeveer 40 koekjes

100 g bloemsuiker

200 g boter

300 g bloem

1 ei 

30 g maanzaad

1 citroen

Recept

1. Meng de boter met de suiker 

2. Rasp de citroen én voeg de rasp en het sap van de citroen toe aan het mengsel.

2. Voeg het ei toe en meng tot het goed opgenomen is. 

3. Zeef de bloem en voeg het beetje bij beetje toe. 

4. Meng de maanzaadjes eronder. 

Rol uit, maak er vormpjes van en bak ook 15 min. op 175°

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.